Newill Academy Development

The Newill Academy Project aims to complete a sustainable school building based on local materials, with the participation of local workers and international volunteers, capable of educating 250 students in Koforidua, Ghana.

The school was founded in 2010 by William Newman, a Ghanaian teacher. His aim was to provide quality day care and education from daycare to primary school for children who are disadvantaged on the periphery of society. The institution is a niche, since there is no, or only very expensive, similar care available in the city. 

To play, press and hold the enter key. To stop, release the enter key.

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom

Over the years, the school has outgrown the original building, and in the absence of several classrooms, the children have been educated under the tin roof erected in the corridors or in the courtyard. In 2016, plans were made for a contemporary building with the values of local architecture, adapting to local climatic conditions with simple, low-tech solutions, making it cost-effective to maintain. Passive cooling, ventilation, use of local building materials and passive use of solar and rainwater were important aspects of the school's design. The design, created by young Hungarian architects, won the Audience Award of the Media Architecture Prize in 2016. The design of the Newill Academy school building will be the most innovative solution in Koforidua and its surroundings.

In 2021 and 2022, with the financial support of Hungary Helps, the construction of the building structure, the bathrooms and the IT room on the second floor were completed based on local materials, with the work of local labour and the participation of international volunteers.

For the finalisation of the building 3.000 Euro is needed. With that amount the plastering of the ventilation holes will be plastered and fitted with glass. This way the classrooms stay dry when the storm hits.

Thank you for considering the support of our program.